Ohjeet hautaamiseen

Ohjeet

Täältä voit lukea käytännön ohjeita vainajan omaisille. Ote on Suomen Hautaustoimistojen liitosta r.f.

Olette surun murtamia. Surusta ja menetyksestä huolimatta on vielä jotain käytännön asioita, joita teidän on käsiteltävä. Ota yhteyttä hautaustoimistoon jonka haluatte tai vainajan kotiseurakuntaan. Hautaustoimisto ei tarvitse olla vainajan kotiseudulla.

Hautajaisten järjestäminen voidaan aloittaa välittömästi henkilön kuoleman jälkeen, ennen kuin hautauslupa on myönnetty.

Hautauslupa

Hoitava lääkäri kirjoittaa hautausluvan, jos kuolinsyytä ei tarvitse tutkia tarkemmin. Muussa tapauksessa hautauslupa kirjoitetaan lisäselvityksen jälkeen.

Kuolintodistus

Kuolintodistus kirjoitetaan kuin kuolinsyy on selvitetty, joka voi kestää useita kuukausia. Kuolintodistusta et tarvita viranomaisten asioiden käsittelyyn.

Ilmoitus kuolemasta

Ilmoitus kuolemasta menee maistraatille rekisteröitäväksi väestöjärjestelmään, josta tiedot siirtyvät mm. seurakuntaan, Kansaneläkelaitokseen ja useimmat pankit.

Hautajaisten järjestäminen

Helpoin tapa järjestää hautajaiset on ottaa yhteyttä valitsemaasi hautaustoimistoon. Hautaustoimisto järjestää hautajaiset luotettavasti ja asiantuntevasti.

Hautapaikka

Yleensä hautapaikka on hautausmaalla. Suvun hallussa jo oleva haudan käytöstä voidaan sopia pyynnöstä hautaustoimiston kanssa. Uuden hautauspaikan saamiseksi ei tarvitse olla seurakunnan jäsen, vaan seurakunta on velvollinen luovuttamaan hautapaikan kaikille kunnassa asuneille Parhaat tiedot muista hautausmaista saat seurakunnalta tai hautaustoimistosta.

Arkkuhautajaiset

Hautaus on lähes sama sekä arkkuhautauksessa että polttohautauksessa. Hautauksen jälkeen arkku viedään yleensä ulos kirkosta tai kappelista, sukulaisten seurassa ja lasketaan hautaan. Hautaussanat voidaan lausua myös haudalla.

Polttohautaus
Polttohautauksessa arkku jätetään yleensä hautaamisen jälkeen kappeliin ja viedään seurakunnan tai hautaustoimiston krematorioon. . Kukkavihot viedään hautauspaikkaan jos hautapaikka on tiedossa. Tuhkan hautaus tapahtuu yleensä erikseen sovittuna ajankohtana. Hautauslain mukaan vainajan tuhkat on sijoitettava pysyvään paikkaan vuoden kuluessa polttohautauksesta.
Muistotilaisuus

Hautauksen tai hautajaisten jälkeen järjestetään yleensä muistotilaisuus. Sen voi pitää kotona, seurakunnan tiloissa tai muualla sopivassa tilassa.

Hautajaisten kulut

Hautauskulut maksetaan ensisijaisesti vainajan varoilla ja vainajan tililtä. Jos vainajalla ei ole omia varoja hautajaisiin, hautaustukea voi hakea vainajan asuinpaikan sosiaalitoimesta. Sosiaaliviranomaiset maksavat yleensä vainajan hautaamisen pakolliset vähimmäiskustannukset.

Perunkirjoitus

Kuolinpesän selvitys suoritetaan kaikkien Suomessa eläneiden ja kuolleiden kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Tarvittaessa voit hakea ajan pidennystä. Kuolinpesä on ilmoitus vainajan perillisistä, varoista ja veloista, ja se toimitetaan verovirastolle.

Muistolista omaisille

Kuoleman jälkeen on paljon järjesteltävää. Voi olla tarpeen esim. tarkistaa tyhjä koti, tyhjentää jääkaappi ja huolehtia mahdollisista lemmikeistä. Vainajan omaisuus tulee noutaa sairaalasta. Koko muistilista löytyy alla olevasta linkistä.

Meillä on päivystys vuorokauden ympäri.

Käyntiosoite:

Keskustie 3 (Vallonia-talo)

65610 Mustasaari

06 322 2744

06 322 2745

050 313 8142

begravningsbyrafant@netikka.fi

Aukioloajat:

Ma-pe klo 9-16.30 9.00-16.30

Päivystys vuorokauden ympäri

Kun olet menettänyt läheisen, meidän tehtävämme hautaustoimistolla on auttaa, tukea ja järjestää tarvittava käytännön johtaminen.

Shopping Cart