Anvisningar för begravning
Anvisningar
Här kan du läsa praktiska anvisningar för den avlidnes anhöriga. Utdraget är från Finland Begravningsbyråers Förbund r.f.
Ni har drabbats av sorg. Trots sorgen och saknaden är det ändå vissa praktiska saker som ni behöver ta itu med. Vänd er till den begravningsbyrå ni önskar anlita eller den avlidnes hemförsamling. Begravningsbyrån behöver inte ligga i den avlidnes hemkommun.
Arrangerandet av begravningen kan påbörjas genast efter att personen har avlidit, innan begravningstillståndet utfärdats.
Begravningstillstånd
Den behandlande läkaren skriver ett begravningstillstånd, om dödsorsaken inte behöver utredas närmare. I annat fall skrivs begravningstillstånd efter att vidare undersökningar har gjorts.
Dödsattest
Dödsattesten skrivs när dödsorsaken är utredd, vilket kan ta flera månader i anspråk. Dödsattesten behövs inte för att sköta angelägenheter hos myndigheterna.
Anmälning av dödsfall
Anmälan om dödsfallet går tjänstevägen till magistraten för registrering i befolkningsdatasystemet, varifrån informationen går vidare till t.ex. församlingen, Folkpensionsanstalten, de flesta banker osv.
Arrangerande av begravning
Det enklaste sättet att organisera begravning är att kontakta en begravningsbyrå efter eget val. Begravningsbyrån ordnar begravningen på ett tillförlitligt och sakkunnigt sätt.
Gravplats
I allmänhet ligger gravplatsen på en kyrkogård. En överenskommelse om att använda en grav som redan är i familjens besittning kan göras på begravningsbyrån. För att få en ny gravplats behöver man inte vara församlingsmedlem, utan församlingen är skyldig att överlåta en gravplats till alla som har bott i kommunen. Den bästa informationen om övriga gravplatser får ni av församlingen eller begravningsbyrån.
Kistbegravning
Jordfästningen är i det närmaste likadan vid både kistbegravning och kremering. Efter jordfästningen bärs kistan vanligen ut ur kyrkan eller kapellet, följs av de anhöriga och sänks ner i graven. Jordfästningsorden kan även uttalas vid graven.
Kremering
Minnesstund
Efter jordfästningen eller begravningsakten ordnas i allmänhet en minnesstund. Den kan hållas hemma, i församlingens lokaliteter eller i andra lämpliga lokaler.
Begravningskostnader
Begravningskostnaderna betalas i första hand med den avlidnes medel och från den avlidnes konto. Om den avlidne inte har egna medel för begravningen kan begravningsbidrag sökas hos socialväsendet på den avlidnes sista boningsort. Socialväsendet bekostar vanligen obligatoriska minimikostnader för begravning av den avlidne.
Bouppteckning
Bouppteckning ska förrättas efter alla personer som har bott och dött i Finland inom tre månader från dödsfallet. Vid behov kan man ansöka om förlängning av tiden. Bouppteckningen är en anmälan över den avlidnes arvingar, tillgångar och skulder, och lämnas in till skattebyrån.
Minneslista för anhöriga
Det finns mycket att ordna efter ett dödsfall. Det kan till exempel finnas behov av att kontrollera den tomma bostaden, tömma kylskåpet och sköta om eventuella husdjur. Egendom som hör till den avlidne bör hämtas från sjukhuset. Hela minneslistan hittas i länken nedan.
Du når Fants begravningsbyrå dygnet runt per telefon
Centrumvägen 3 (Vallonia huset)
65610 Korsholm
begravningsbyrafant@netikka.fi
Öppet:
Måndagar- fredagar kl. 9.00-16.30
JOUR DYGNET RUNT